EHBO bij sport is geen overbodige luxe en soms gratis

Soms is een cursus GRATIS, omdat de zorgverzekering tot wel 100% vergoed bij een aanvullende verzekering of module. EHBO langs de lijn speciaal voor voetbal en Acute Zorg voor sport voor alle andere takken van sport.

Waarom wachten met het volgen van een cursus als je zorgverzekering tot wel 100% vergoeding geeft voor een ehbo cursus. Je hoeft het als sportvereniging vaak alleen maar te organiseren en de leden declareren bij hun verzekeraar.

3.9 miljoen sport letsels per jaar

Veel mensen sporten, op hoog niveau of recreatief. Sporten is gezond, maar toch ontstaan er veel letsels bij het sporten. Naar schatting 3,9 miljoen letsels per jaar, waarvan er 1,6 miljoen medisch worden behandeld. 590.000 personen melden zich bij de huisarts, 160.000 worden behandeld op de eerste hulp en uiteindelijk belanden er 16.000 personen in een ziekenhuisbed. Kennis van het verlenen van eerste hulp is dus hard nodig.

EHBO bij sport is geen overbodige luxe en soms gratis

Top 5 van blessures bij voetbal

Nederland staat bekent als voetbal land, het is niet voor niets dan de KNVB en het Oranje Kruis lesstof hebben ontwikkeld speciaal voor deze sportcategorie. Alleen al bij zaalvoetbal vallen jaarlijks 96.000 gewonden, waarvan 4.600 slachtoffers via de spoedeisende hulp worden binnen gebracht. Er is een top 5 van blessures samengesteld.

32%1500enkel, waarvan 75% is verzwikt of verstuikt-verstuikt
15%680voeten en/of tenen
11%530hand en/of vingers
10%450knie
9%410onderbeen

Uit deze cijfers blijkt wel, hoe belangrijk de aanwezigheid van een EHBO-er is. Dit is het slechts het topje van de ijsberg, bij bewegingsonderwijs vallen jaarlijks 18.000 slachtoffers.

Elke vereniging EHBO of sport EHBO

Grevelingen Veiligheid zet zich in voor een veilige samenleving en vindt sporten belangrijk, maar dan wel veilig. Sportverenigingen bestaan vaak, omdat vrijwilligers zich inspannen voor hun club, ze zijn trainer, coach en bovenal een groot supporter. Tijdens een training, oefenduel of gewoon tijdens een spelletje ravotten zit een ongeluk in een klein hoekje. Of iemand wordt onwel op de tribune, het maken van een juiste inschatting is belangrijk, het is niet altijd nodig om 112 te bellen. Soms is een eerste inzet juist van levens belang, bij een beroerte, hartstilstand of nekletsel, kortom een goede EHBO-er is platina waard.

Gymvereniging Maassluis is een bloeiende vereniging met veel leden. Het bestuur heeft recentelijk een groot deel van zijn trainers en assistent trainers opgeleid voor Sport EHBO. De vereniging vindt het belangrijk dat kinderen en volwassen veilig kunnen sporten, mocht er dan toch wat gebeuren dan is snel adequate hulp aanwezig. Met GV Maassluis is vooraf besproken welke onderwerpen moesten worden behandeld, Grevelingen Veiligheid bracht in kaart wat de meest voorkomende ongevallen waren tijdens bewegingsonderwijs.

Afgelopen nazomer heeft ook voetbalvereniging Horst een 12 tal ouders de kans geboden om EHBO kennis op te doen. Er werden 2 avonden georganiseerd, na afloop waren de deelnemers meer dan tevreden over de training. In het voorjaar van 2017 wordt wederom een nieuwe groep ouders en/of trainers opgeleid voor EHBO langs de lijn.

Welke onderdelen komen aan bod

Tijdens de cursus wordt aandacht besteed aan:

 • Preventie, want voorkomen is beter dan genezen
 • Het voorkomen dat letsel erger wordt
 • Stoornissen in de vitale functies, eventueel met reanimatie en AED
 • Letsel van de huid, spieren en pezen
 • Letsel van botten en gewrichten
 • Warmte- en koudeletsels
 • Verbandleer

Uiteraard kunnen in overleg andere letsels worden bepaald.

EHBO altijd en overal aanwezig

Voor elke deelnemer aan de cursus EHBO bij sport een gratis digitaal lesboek en kiss of life!

Vraag hier je informatie aan

  Uw naam (verplicht)Uw mailadres (verplicht)

  Onderwerp

  Uw bericht