Hoe herken en behandel je een eerstegraads brandwond?

Een heerlijke zomerse dag aan het strand, gezelligheid en ontspanning ten top, elke dag zou er één moeten zijn als deze. De kinderen bouwen een zandkasteel met hun emmer en schep en af en toe een duik in het verfrissende zoute water. Een spelletje badminton…. de wind blaast de shuttle een eindje weg. Tijd voor een patatje met een ijsje. Er lijkt geen einde te komen aan deze dag. De zon gaat onder en het wordt tijd om naar huis te gaan, de spullen worden bij elkaar gezocht. Moe vallen de kinderen in slaap nog even te gaan, er staat file. De raampjes open, de zomeravond is zwoel. Thuis gekomen is het tijd om een douche te nemen, om het zand en zout van het lichaam te spoelen, maar dan voelt je het, de pijn van het water. Je dept je voorzichtig af met een handdoek, ai, wat doet dat zeer. Je bekijkt jezelf in de spiegel en je ziet een vuurrode huid; toch niet voldoende ingesmeerd. Dit is een eerstegraads brandwond ontstaan door die heerlijke zon.

De meeste mensen gaan met een eerstegraads brandwond niet naar een huisarts. Ze gebruiken een after sun of gaan op de alternatieve toer en gebruiken uierzalf, yoghurt of schijfjes komkommer. Beter is een hydrogel te gebruiken, deze hydrogel is te koop in diverse varianten.

huid lagen

Gradatie of categorie brandwond.

Afhankelijk van de diepte van de beschadiging die de huid heeft opgelopen spreekt men van een:

  • eerstegraads brandwond
  • tweedegraads brandwond
  • derdegraads brandwond

Wat is een eerstegraad brandwond.

Bij een eerstegraads brandwond beperkt de schade zich tot net onder de oppervlakte van de huid. Net onder deze oppervlakte, in de lederhuid bevinden zich de zenuwuiteinden, de huid is niet kapot. Omdat de huid niet kapot is spreken we meer van een verbranding dan een brandwond. De kleur van de huid is roze tot rood van kleur en voelt droog aan, soms is de huid wat gezwollen. Het is erg pijnlijk. Zijn er blaren aanwezig dan spreken we van een tweedegraads brandwond.

eerstegraads brandwond

Oorzaken van een eerstegraads verbranding

De zon is de grootste veroorzaker van eerstegraad brandwonden, maar niet de enige, warm water, olie en vetten en uiteraard vuur staan hoog op de ranglijst.

Kinderen en een eerstegraads brandwond

De huid van een baby of kind is gevoeliger dan die van volwassen. Is uw kind verbrand over een (groot deel) of zijn gehele lichaampje, neem dan contact op met uw huisarts voor advies en ga niet zelf smeren met hulpmiddelen.

Wist u dat

16% van de brandwonden ontstaat tijdens recreatie

Wat te doen bij een eerstegraads brandwond.

  • Koel de pijnlijke plek ongeveer 10 minuten met lauw, zacht stromend water of gebruik natte doeken.
    LET OP gebruik hierbij geen zeep.
    Als het water te koud dan trekken de vaten samen en kan de huid de warmte niet kwijt.
    Is er geen water in de buurt gebruik dan een andere koude vloeistof.
  • Als de brandwond afgekoeld is, verwijder dan direct sieraden en kleding die strak zit, dit heeft te maken met het opzwellen van de huid.

De pijn zal na een paar dagen minder worden, het is mogelijk pijnstillers te gebruiken zoals paracetamol. Na een aantal dagen laat de beschadigde huid los “vervellen”. Wilt u toch iets op de huid smeren gebruik dan een hydrogel in de vorm van een spray, dit geeft een verkoelend effect. Bij zeer ernstige verbrandingen door de zon kan koorts ontstaan, ook braken, misselijkheid, hoofdpijn en hartkloppingen komen voor. Te lange blootstelling aan de zon kan o.a. huidkanker veroorzaken ook schade aan de ogen en vroegtijdige huidveroudering.

Grevelingen Veiligheid

Majorie van Katwijk is de drijvende kracht achter Grevelingen Veiligheid.
Maatwerk, persoonlijke aandacht, vertrouwen en vele jaren ervaring is de maatstaf voor bedrijven en particulieren om met Grevelingen Veiligheid jarenlang in zee te gaan.