Derdegraads brandwond, het einde van wat begon als een feestje

Je zoon van 16 is geslaagd voor zijn examen, tijd voor een feestje. Klasgenootjes zijn massaal uitgenodigd op het feest, in de tuin staat een partytent met verlichting, de muziek staat aan en de BBQ staat klaar. Het is een gezellige drukte als je besluit, als ouders op te stappen, want de jongelui kunnen het best alleen af zonder pa en ma. Je geeft zoon lief nog wat laatste tips mee en dan vertrekken jullie naar vrienden die een paar huizen verderop wonen. Na een half uur klinken er sirenes in de straat, jullie kijken uit het raam…………..de ambulance staat stil bij jullie voor de deur. Snel naar huis en daar tref je grote paniek aan, jullie zoon ligt met zware brandwonden in zijn gezicht en hals in het gras, een fles spiritus ligt ernaast.

Gradatie of categorie brandwond.

Afhankelijk van de diepte van de beschadiging die de huid heeft opgelopen spreekt met van een eerste, tweede of derdegraads brandwond.

Wat is een derdegraads brandwond

Bij een eerstegraads brandwond beperkt de schade zich tot net onder de oppervlakte van de huid. Net onder deze oppervlakte bevinden zich de zenuwuiteinde, deze raken beschadigd waardoor het pijnlijke gevoel ontstaat. Omdat de warmte bij een tweedegraads brandwond groter is dan bij een eerste graad brandwond dringt deze dieper door de huid. De huid bestaat uit meerdere lagen, de buitenkant van de huid wordt opperhuid genoemd en heeft een hoornlaag, de 2e laag is de lederhuid. Tussen deze 2 lagen huid in ontstaat vocht, dit vocht zoekt zich een weg naar de buiten de hoornlaag wordt opgetild en er ontstaat een blaar. De blaren kunnen dicht of open blaren zijn. De huid rondom de blaar is glanzend roze tot rood van kleur. Een derdegraads brandwond kenmerkt zich door een bruin – zwarte huid, door bijvoorbeeld vuur of elektriciteit of creme-wit (kleur gekookte kipfilet) als het brandwonden zijn van hete stoffen of metaal. De plek van de brandwond zelf is meestal gevoelloos, doordat zenuwuiteinden zijn verbrand. Bij een derdegraads brandwond zie je ook eerste-en tweedegraadsverschijnselen.

derdegraads brandwond huid

Oorzaken van een derdegraads brandwond

Brandwonden kunnen op allerlei manieren ontstaan onder andere door:

  • Vuur
  • Gekookt water
  • Elektriciteit
  • Bliksem
  • Chemische stoffen
  • Hete objecten
derdegraads brandwond bliksem

Elektriciteit en bliksem

Brandwonden die door elektriciteit ontstaan, richten niet alleen schade aan, aan de buitenzijde van ons lichaam, ook inwendig kunnen weefsel zijn verbrand, soms is dit soort letsel dodelijk. 1 op de 3 ongelukken met elektriciteit vindt thuis plaats.
Blikseminslag is zeldzaam, ongeveer 1 op de 2 miljoen, een hoog aantal slachtoffers overleeft dit. Zowel elektriciteit als blikseminslag kunnen leiden tot hartritmestoornissen en brandwonden.

Als het slachtoffer bewusteloos is (niet aanspreekbaar) leg het slachtoffer dan op de rug en controleer de ademhaling, wees klaar om te reanimeren als dat nodig is.

Wist u dat

60% van brandwonden thuis ontstaat
16% bij recreatie

20% kinderen zijn in de leeftijd van 0 tot 4 jaar
40% = 1 jaar
26% = 2 jaar
13% = 3 jaar
10% = 4 jaar
11% kinderen zijn in de leeftijd van 5 tot 14 jaar

13% volwassen zijn tussen de 35 en 44 jaar, met name mannen
7%   ouderen 75+ zijn

27% van de verbrandingen betreft een hete vloeistof
49% ontstaat door vuur

derdegraads brandwond baby

Derdegraads brandwond, wat te doen

  1. Bel 112 of laat deze bellen voor een ambulance, behandeling in een ziekenhuis is noodzakelijk.
  2. Kleding die vastzit aan de huid laten zitten.
  3. Raak de brandwond niet aan, laat blaren heel.
  4. Koel de pijnlijke plek tenminste 10 minuten met lauw (10 tot 25o), zacht stromend water of gebruik natte doeken.
    LET OP de straal niet rechtstreeks op de brandwond richten.
    LET OP gebruik GEEN zeep en ijs.
    Elke willekeurige bron van water is toegestaan als er geen kraan in de buurt is, denk hierbij aan een sloot, tuinslang of koude drank.
    Tot 1 uur na verbranding is koelen zinvol.
  5. Als de brandwond afgekoeld is, verwijder dan voorzichtig sieraden, kleding voordat zwelling optreed.
    LET OP kleding die vastzit aan de wond niet verwijderen.
  6. Indien de pijn terug komt opnieuw koelen
  7. Trek bij voorkeur handschoen aan deze verkleinen het infectiegevaar. Dek de blaren bij voorkeur af met een steriel verband, maak het verbandmateriaal eventueel wat vochtig nadat u de brandwond heeft verbonden, dit voorkomt vastkleven van het materiaal aan de brandwond. Er zijn verbandmiddelen die speciaal geschikt zijn voor brandwonden.
  8. Neem altijd contact op met 1-1-2

Extra aandacht bij verbranding in het gezicht

Bij brandwonden in het gezicht en aan de hals moet rekening gehouden worden met beschadiging van de luchtwegen. Het slachtoffer kan het benauwd krijgen door het opzwellen van de slijmvliezen in mond- neus- en keelholte.

Een verbrand gezicht NIET afdekken.

Als het slachtoffer bewusteloos is (niet aanspreekbaar) leg het slachtoffer dan op de rug en controleer de ademhaling, wees klaar om te reanimeren als dat nodig is.

Infectiegevaar

Derdegraads brandwonden gaan vaak gepaard met infecties, die het genezingsproces vertragen.
De symptomen kunnen zijn; toenemen van de pijn, zwelling, roodheid of pus.

Shock

Bij grote brandwonden tweede- of derdegraads bestaat de kans op shock, shock ontstaat pas na enige uren. De huid raakt veel vocht kwijt, waardoor onder andere de nieren beschadigen.

Grevelingen Veiligheid

Majorie van Katwijk is de drijvende kracht achter Grevelingen Veiligheid.
Maatwerk, persoonlijke aandacht, vertrouwen en vele jaren ervaring is de maatstaf voor bedrijven en particulieren om met Grevelingen Veiligheid jarenlang in zee te gaan.

Deel dit verhaal, Kies je platform!