Anafylactische shock

Wat zijn de symptomen van een anafylactische shock. Allergie en anafylactische shock. Wat te doen bij een anafylactische shock. Een levensbedreigende aandoening als gevolg van een allergische reactie.

Anafylactische shock de definitie

Een anafylactische shock is een levensbedreigende overgevoelige reactie op een bepaald voedsel (bijvoorbeeld noten of schaaldieren), medicijn (bijvoorbeeld penicilline) of insectenbeet (bijvoorbeeld bijensteek). De gevolgen kunnen binnen enkele seconde tot enkele minuten zichtbaar worden.

Anafylactische shock, een voorbeeld

Familie Visser bestaande uit Cees, Laura en kinderen Mattie en Sterre, zijn op vakantie in Zeeland. Het is een heerlijk verblijf op de camping, het is al dagen mooi weer en er wordt volop genoten. Het is donderdagavond als het gezin richting Burgh-Haamstede fietst om daar gezellig te gaan eten bij één van de vele gezellige eet tentjes. Er staat veel lekkers op de kaart, een keuze wordt snel gemaakt en het wordt een overheerlijke visschotel: paling, zalm, mosselen en nog meer lekkers. Enkele minuten laten ontstaat er grote paniek, Sterre krijgt het behoorlijk benauwd, haar lippen zwellen op en kleuren blauwpaars. De eigenaar van het restaurant ziet wat er gebeurd en belt direct 1-1-2 en probeert samen met een collega eerste hulp te verlenen. De ambulance is er relatief snel waarna Sterre medicatie krijgt toegediend, gelukkig een goede afloop.

Verschijnselen van een allergische reactie tot aan een anafylactische shock

Er zijn verschillende fases van de allergische reactie tot aan de anafylactische shock. Afhankelijk van de heftigheid kan een niet tijdig ingrijpen binnen enkele minuten tot de dood leiden.

Lokale allergische reactie, klachten op plaatsen waar het lichaam in contact is gekomen met het allergeen (product).

Verschijnselen
  • Roodheid en zwelling op de plaats van het contact
  • Voelt warm aan
  • (hevige) Jeuk
  • Soms pijn
Te verrichten eerste hulp
  • Koelen met water
  • Gebruik van Azaron of Nestocyl

Uitgebreide lokale allergische reactie