EHBO bij sport of Acute zorg langs de lijn

Het is zaterdagochtend rond 9 uur, als de junior leden van de plaatselijke hockey vereniging uit Maassluis het op nemen tegen het team uit Vlaardingen. Zelf heb je in het verleden in het tweede team gespeeld, tegenwoordig ben je trainer en coach. Na de eerste helft staat het team met 5-4 achter na een goed gesprek in de kleedkamer, gaan ze er volop tegenaan want ze willen winnen, tenslotte kunnen ze vandaag kampioen worden. Chantal zet het op een rennen, als haar tegenstander met puk richting doel gaat, haar tegenstander voelt de hete adem van Chantal in haar nek en haalt uit, ze slaat de puk………………..tegen het gezicht van Xandra.

Het spel wordt door jou direct stil gelegd, de kinderen kijken verschrikt naar Xandra, ze zit er wat versuft bij en haar oog zwelt al flink op. Gelukkig ben je als trainer / coach opgeleid om eerste hulp te verlenen bij sportongevallen, dus je weet wat je moet doen.

Blessure cijfers

Jaarlijks lopen ruim 4.7 miljoen sporters blessures op, afhankelijk van de diverse takken van sport zijn de verwondingen divers. In 1.9 miljoen gevallen is medische behandeling noodzakelijk. Van dit aantal gaan er 18% naar de huisarts, 3% wordt op de spoedeisende hulp behandeld, 2% wordt opgenomen in het ziekenhuis. Het aantal personen wat overlijdt bij uitvoering van een sport is relatief laag, gemiddeld overlijden er 30 personen op jaarbasis.

Het is belangrijk dat er bij elke training of wedstrijd iemand aanwezig is met verstand van EHBO, zodat direct kan worden beoordeeld welke eerste hulp noodzakelijk is. Goed verlenen van eerste hulp bij sportblessures kan schade beperken en voorkomen, zodat snellere deelname aan het normale dagelijkse leven weer opgepakt kan worden.

Verschil tussen de cursus EHBO bij sport of Acute zorg langs de lijn

Voor EHBO bij sport Oranje Kruis, EHBO basis opleiding vereist, na het behalen van de competenties wordt de aantekening “sport EHBO” bijgeschreven op het reeds bestaande diploma. De competenties dienen naast de reguliere herhalingstrainingen te worden bijgehouden en worden 2 jaarlijks verlengt.

Voor Acute zorg langs de lijn, is geen basis opleiding EHBO vereist. Na het volgen van de cursus wordt een eigen digitaal certificaat “Acute zorg langs de lijn” verstrekt welke 1 jaar geldig is. Het is mogelijk deze cursus te laten certificeren door ISO.

Doelgroep

Deze cursus is speciaal ontwikkeld voor trainers, coaches en gymleraren of anderen die zich veel met sportactiviteiten bezig houden.

Tijdsduur en locatie

De wordt bij u op de eigen locatie gegeven en duurt één dag van in totaal acht uur. Als een hele dag vrijmaken niet tot de mogelijkheden behoort, is het ook mogelijk de cursus te verdelen over meerdere dagdelen. Gaat de voorkeur uit naar een dag in het weekend, ook dit is geen probleem.

Onderwerpen EHBO bij sport of Acute zorg langs de lijn

  • Stoornissen in het bewustzijn, ademhaling en bloedsomloop
  • Plaatselijke letsels (snij- en schaafwonden, dieren- en mensen beten)
  • Gesloten wonden
  • Letsels van spieren en pezen
  • Letsels aan gewrichten en botten
  • Letsels aan het hoofd
  • Overige letsels
  • Verband en hulpmiddelen.

Aantal deelnemers aan de cursus EHBO bij sport of Acute zorg langs de lijn.

De cursus EHBO bij sportongevallen of Acute zorg langs de lijn wordt incompany aangeboden aan een groep tot maximaal 14 cursisten.

Interesse in de cursus EHBO bij sport of Acute zorg langs de lijn, mail ons. Wij nemen contact met u op, zodat we in goed overleg de cursus voor uw vereniging of stichting op maat kunnen samenstellen.
U bevindt zich hier Home » EHBO, EHBO heeft iemand EHBO » EHBO bij sport of Acute zorg langs de lijn